Vin sărbătorile mult așteptate de la mic la mare. Magia această nemaipomenită și atât de frumoasă  începe să se instaleze discret în inimele noastre de la începutul lunii decembrie. Pentru că aceste sărbători frumoase ne aduc multă căldură sufletească, ne încarcă cu tot frumosul care există pe lume, cu toată bunătatea, generozitatea. În acest context în gimnaziul Pitușca din raionul Călărași la începutul lunii decembrie a fost dat startul Caravanei de Crăciun organizată de membrii gazetei radiofonice din gimnaziu cu susținerea administrației instituției.

Încă 5 instituții de învățământ din raionul Călărași: LT. Țibirica, Gimnaziul ”Ștefan cel Mare”, Bravicea, Gimnaziul Pitușca, Gimnaziul Bahmut, Gimnaziul Hîrjauca au primit a cîte 3 seturi de robotică. Aceasta le va permite elevilor să-și dezvolte creativitatea în domeniul tehnologiilor moderne. Iar instituțiile L T Vasile Alecsandri, LT Mihai Eminescu, LT Mihail Sadoveanu  care au deja experiența în programul „Roboclub” au primit echipamente digitale noi, inclusiv pentru picii din clasele primare. Datorită acestui program, tot mai mulți elevi își doresc o carieră în domeniul tehnologiilor.

Direcția Învățământ Tineret și Sport Călărași  în colaborare cu Biblioteca Publică Raională „Gr. Vieru” Călărași a organizat joi, 16.11.2017, o serată literar - muzicală dedicată „Pedagogului Ţărănimii”, poetului, traducătorului şi criticului literar George Coşbuc.

Evenimentul a fost moderat de poetul Mihai Doloton care a pregătit activitatea şi a explicat importanţa studierii operei scriitorului. Academia Română menţiona încă în 2016  că „George Coșbuc este astăzi un poet aproape uitat. După ce, timp de un secol, Coșbuc a fost „o vedetă” a manualelor școlare, acum este, la fel ca Alecsandri, aproape eliminat din programă ”.

 

La 3 noiembrie, în incinta L.T.Vasile Alecsandri or. Călăraşi, echipa SAP, a desfăşurat CONFERINŢA RAIONALĂ pentru cadrele didactice de sprijin, logopezi, educatori, psihologi şi directorii adjuncţi pentru partea educativă cu genericul: „Şcoala modernă: dimensiuni psihologice în evaluarea şi consilierea psihopedagogică”.

 Scopul evenimentului a fost să ofere participanţilor oportunități diverse de a-și aprofunda pregătirea profesională cu elemente teoretico-practice în evaluarea și consilierea psihopedagogică, pentru maximalizarea eficienței și calității profesionale. Astfel, a oferit posibilitatea participanților de a prezenta în cadrul atelierelor puncte de vedere din experiența proprie. Totodată specialiști din raion cu experiență avansată și succese remarcabile în activitatea profesională au demonstrat în cadrul workshop-urilor tehnici practice, aplicabile care vin ca suport metodic pentru îmbunătățirea activității și serviciului psihopedagogic în instituţiile educaţionale din raionul Călăraşi.

„ Duhul de crin, cel cultivat anume,
Lasă în ei polenul cântător,
Şi-o naştere de început de lume
Se întâmplă des, în toată firea lor.”
(A. Suceveanu)

Ziua lucrătorului din învăţământ

Miercuri, 04.10.2017, Casa raională de cultură a fost neîncăpătoare. Aici s-a adunat elita sistemului educaţional din raion, pentru sărbătorirea Zilei lucrătorului din învăţământ, activitate festivă organizată anual de către DÎTS Călăraşi, susţinută de Consiliul Raional.

Centrul de Informatii Universitare, cu suportul financiar integral al Fundatiei Orange Moldova si sustinerea Ministerului Educatiei, Culturii si Cercetarii al RM, precum si a Ministerului Sanatatii, Muncii si Protectiei Sociale al RM anunta cea de-a saptea editie a programului "Burse pentru tinerii dezavantajati".
 Scopul Programului este sustinerea tinerilor din medii social-vulnerabile din Moldova, in vederea  facilitarii accesului acestora la educatie in institutiile de invatamint profesional tehnic din tara.

   

Dacă înţelepiunea populară constată că „Toamna se numără bobocii.”, pedagogii îi iau în calcul la sfârşitul verii. Şi în anul curent, DÎTS Călăraşi nu a făcut excepţie, organizând la 23.08.2017, în sala de şedinţe a Consiliului Raional, tradiţionala conferinţă a cadrelor didactice, cu genericul: Acces, relevanţă, calitate în educaţie – competenţe pentru prezent şi viitor, la care au mai luat parte:  primarii, liderii sindicali, reprezentanţii serviciilor conexe, conducerea raionului.

Azi, 18.08.2017, a avut loc şedinţa comună a directorilor de şcoli şi grădiniţe, cu următoarea ordine de zi: Totalurile trecerii în revistă a instituţiilor pentru pregătirea către noul an de studii. Şedinţa a fost prezidată de dna Gonţa Elena, şeful Direcţiei Învăţământ Tineret Sport.

Conform Programului de lucru al taberei, la data de 09.08.2017 a avut loc întâlnirea delegațiilor de copii din orașele înfrățite Iagotin, Ucraina, Belsk Podlaski, Polonia, Svetlogorsc, Belarusi

Tabăra “Romanița” din s. Oricova, în perioada  03 iulie - 9 iulie, a găzduit GLOW TOBE – Şcoala de vară,  organizată de voluntarii Corpului Păcii în Republica Moldova, în parteneriat cu organizațiile EuMiscMoldova și ADC și MilleniuM pentru 60 de tineri din Republica Moldova ghidaţi de voluntarii CP în RM precum şi de profesorii-parteneri ai voluntarilor.

Tabăra GLOW TOBE – 2017 pune accentual pe  Egalitatea de gen şi şanse egale pentru tineri. În acest context organizatorii le-a oferit tinerilor cu vârsta cuprinsă între 14-18 ani oportunitatea perfectă de dezvoltare a abilităților de conducere, prin participarea la activitățile de grup cu accent

În primul schimb în Tabăra de odihnă Romanița s-au odihnit 104 copii din majoritatea localităților raionului.

În primul schimb în Tabăra de odihnă Romanița s-au odihnit 104 copii din majoritatea localităților raionului.

Copilărie – partea  vieții  minunată,

Pe care nu o poți  uita  nicicând.

O lume ce-i frumos  creată

Pentru a o iubi trăind.

Organizarea odihnei de vară și întremării sănătății copiilor și adolescenților constituie una din prioritățile de activitate ale Direcției Învățământ, Tineret și Sport Călărași, a Consiliului Raional.

Rezultatele concursului de slogane "Alegerile în viața mea!"

  

   La festivalul – concurs „Galbenă gutuie”, ediţia a IV-a, dedicat poetului, eseistului, prozatorului, traducătorului român, Adrian Păunescu, născut în Republica Moldova, ca şi la precedenta ediţie (premiul mare şi un loc 3), raionul Călăraşi a fost reprezentat de elevi demni de admiraţie.

 

În perioada 01.06.2017 – 14.06.2017, si-a desfășurat activitatea Tabăra cu sejur de zi din Școala Primară Călărași. Cadrele didactice și-au propus un program funcțional în care să îmbine utilul cu plăcutul, pledând pentru o activitate sănătoasă în care copiii să se găsească mai mult timp în aer liber. Spațiile unde și-a desfășurat activitatea tabăra au fost diverse: Inspectoratul de poliție, parcul orășenesc, stadionul orășenesc, izvorul râului Bîc din satul Temeleuți, grădina zoologică din or. Chișinău, teatrul și piscina din Tabăra de odihnă Romanița.

 

În perioada 01.06.2017 – 14.06.2017, si-a desfășurat activitatea Tabăra cu sejur de zi din Școala Primară Călărași. Cadrele didactice și-au propus un program funcțional în care să îmbine utilul cu plăcutul, pledând pentru o activitate sănătoasă în care copiii să se găsească mai mult timp în aer liber. Spațiile unde și-a desfășurat activitatea tabăra au fost diverse: Inspectoratul de poliție, parcul orășenesc, stadionul orășenesc, izvorul râului Bîc din satul Temeleuți, grădina zoologică din or. Chișinău, teatrul și piscina din Tabăra de odihnă Romanița. Pe tot parcursul sejurului copiii au fost receptivi și sinceri în împărtășirea impresiilor. Finalul taberei s-a ales cu diplome de participare și amintiri frumoase

„ Trăiască grâul minții roditor

În lună de gerar și de cuptor!

Și mai trăiască, pururea trăiască

Semănătorii în nemoartea noastră! ”

 ( Semănători de V. Romanciuc)

 

Lectura ar putea fi un mijloc

de alimentare spirituală continuă,

nu numai un instrument

 de informație sau de contemplație.”

(Mircea Eliade)

       

După cum menționa marele istoric român Nicolae Iorga,,Un popor  care nu-și cunoaște istoria e ca un copil care nu-și cunoaște părinții”, deaceea și monumentele noastre istorice, atâtea câte ne-au mai rămas, reprezintă fără îndoială unele din cele mai vii mărturii ale trecutului istoric al pământului nostru. Aceste mărturii istorice, fie ele vestigii ale civilizaţiilor preistorice, ruine ale unor monumente roase de aripa vremii sau distruse cu bună ştiinţă de răutatea,

Anual, la 20 martie, 75 de ţări ale Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei (OIF) celebrează Ziua Internaţională a Francofoniei prin diverse manifestări culturale ce reunesc 890 de milioane de oameni care au în comun valorile francofoniei şi limba franceză.

20161025 104439

   La data de 25 octombrie 2016, în cadrul instituţiei de educaţie timpurie a fost organizată reuniunea metodică a conducătorilor din instituţiile preşcolare din raion.
Subiectul care a fost pus în discuţie : „Evaluarea cadrului didactic în educaţia timpurie”, a scos în evidenţă problemele, s-au găsit soluţii pentru un manager , metodist în evaluarea cât mai obiectivă a cadrului didactic din instituţia de educaţie timpurie, acordarea ajutorului practic la autoevaluarea, reflecţia celor realizate în concordanţă cu documentele de politici educaţionale pe care le posedă fiecare cadru didactic din instituţie.

La concursul ”Limba noastră-i o comoară”, eleva  Liceul Teoretic „Mihail  Sadoveanu”, Gavriliță Anastasia, îndrumată de profesoara Gavriliță Raisa,  a obținut Premiul special pentru „Relevanța conținuturilor” .  

“O istorie fără jumătate din omenire înseamnă mai puţin decât o jumătate de istorie, căci, fără femei, această istorie ar fi inechitabilă şi faţă de bărbaţi şi faţă de femei.” ( Sigmund Freud). Se spune ca femeia este sexul frumos, iar bărbatul sexul puternic, dar de-a lungul istoriei, foarte multe femei au reușit să arate că nu sunt doar frumoase sau plăcute, ci sunt si femei inteligente si luptătoare.Cum s-a încercat ordonarea, în timp, a acestui univers numit… FEMEIE?

IMG 13102016 121238 HDR

La data de 13 octombrie, a avut loc Ceremonia de donare a seturilor de robotică celor 57 instituții educaționale și celor 7 biblioteci din Republica Moldova. În cadrul evenimentului au fost donate 304 seturi de robotică LEGO MINDSTORMS EV3, precum și alte produse software necesare activităților de instruire în domeniul roboticii. Evenimentul se înscrie în extinderea Programului de studiere a roboticii ROBOCLUB, numărul tinerilor implicați în activități de instruire dedicate dezvoltării capacităților de inovare fiind în creștere.

În perioada martie-mai curent, în raioanele Călărași, Fălești și Ungheni va fi pilotat Modelul Național de Practici /MNP/, care are ca scop unificarea eforturilor factorilor de decizie şi a profesioniştilor din patru sectoare: educaţie, sănătate, ordine publică şi asistenţă socială în prevenirea apariției riscurilor şi asigurarea bunăstării fiecărui copil. Astfel, în această perioadă, în cele trei raioane vor fi desfășurate mai multe instruiri pentru profesioniștii din domeniu, pentru părinți și copii și va fi pilotată „Instrucțiunea privind mecanismul de cooperare intersectorială pentru prevenire și intervenție primară în asigurarea bunăstării fiecărui copil”, care urmează să reglementeze aplicarea MNP de către cele patru sectoare.

IMG 03102016 152655

 Petale de crizanteme pe creştete cărunte, noian de tradafiri în braţe ostenite, explozii de lumină în ochii tineri...În această ambianţă de bucurie şi nostalgie, împlinire şi speranţă a început sărbătoarea dedicată Zilei Profesionale a Lucrătorilor din Învăţămînt, care s-a desfăşurat pe scena Casei de Cultură din oraşul Călăraşi.

 

Bine a spus M. Eliade că în om e frumoasă căutarea, or, căutători de adevăruri, de sensuri nebănuite au fost şi participanţii la conferinţa ştiinţifică raională, cu genericul: Teme, motive literare în creaţia a doi scriitori. Cei 20 de elevi participanţi, din 9 instituţii, ghidaţi de 10 profesori de limba şi literatura română, au abordat subiecte diverse, demonstrând competenţe de lectură, de comunicare:

IMG 1865

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chișinău, în colaborare cu Fundația „Copăceni-VDR”, Gimnaziul „Adrian Păunescu” din Copăceni, Direcția Educație a Consiliului raional Sângerei, Societatea Cultural-Istorică „Mihai Viteazul” din Ploiești și Fundația „Constantin Stere”, a organizat pe data de 28 august 2016 Festivalul-Concurs „Galbenă gutuie”, ediția a III-a.

   La 28 decembrie 2016, în incinta LT,,V.Alecsandri”, or.Călărași, s-a desfășurat reuniunea metodică raională a profesorilor de educație civică și a psihologilor școlari. În cadrul reuniunii a fost abordată tema ,,Competențele necesare cadrelor didactice privind educația Drepturilor Copilului/ Drepturilor Omului”.

IMG 20160816 095501
În perioada 12-16 august 2016, în incinta LT,,Vasile Alecsandri” s-au desfășurat reuniunile metodice raionale ale profesorilor de geografie, educație civică și istorie. Reuniunile au avut genericul,,Eficientizarea realizării curriculumului școlar prin implementarea tehnologiilor moderne”. În cadrul reuniunilor au fost abordate următoarele probleme:

Începînd cu 27.12.2016, DÎTS Călărași organizează activități metodice raionale, pînă la 04.01.2017, cu profesori de disciplini școlare. Astăzi 27.12.2016 au participat profesori de chimie , biologie, matematică, fizică și informatică. În cadrul reuniunilor au fost abordate următoarele aspecte:

BestPhoto 20160701 212428 2

 ... Continue organizarea odihnei de vară în tabăra “Romanița”. În total de la începutul sezonului estival pînă în prezent s-au organizat 5 schimburi și s-au odihnit 519 copii.

 

Pe data de 22.12.2016, în incinta Centrul de Cultură şi Artă Ginta Latină de la Chișinău, a avut loc ceremonia de premiere a celor 25 licee intrate în concursul Campaniei „Tinerilor Ambasadori Europeni”. Inițiativa a fost realizată de către Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova în parteneriat cu Ministerul Educației.

 

IMG 20160815 132934

 Pe data de 15 august 2016 Ministerul Educației în presoana doamnei Cucirescu Inga a organizat cursuri de instruire unde au participat  următoarele instituții

La data de 10 decembrie 2016 profesorii de robotică Balîc Violeta, Gavriliță Alexei și Balîc Serghe în cadrul Programului Roboclub au participat la Instruirea Antrenorilor pentru competiția FIRST LEGO League 2016/2017.

 IMG 20160718 115711

În perioada 09.07 – 19.07.2016 (schimbul III), s-au odihnit copii din orașele înfrățite cu orașul și raionul Călărași – Bielsk-Podlaski, Polonia, Svetlogorsc , Belarusi, Iagotin, Ucraina. Cu plăcere s-au implicat în activitățile taberei.