95272933_3026110280814350_7088261940526448640_o.jpg

Astăzi, 28 aprilie 2020, s-a dat startul instruirii online a educatorilor parentali din instituțiile de educație timpurie din raion , care se va desfășura pe perioada a 4 săptămâni, câte o ședință în săptămână cu 2 sesiuni de instruire, cu abordarea subiectelor ce țin de creșterea și educația copilului mic, precum: familia și rolul ei în dezvoltarea copilului, rolul tatălui în acest proces; temperamentul copilului și cum îl abordăm, stresul părinților și bunăstarea emoțională a copiilor, prevenirea abuzului/violenței față de copil prin disciplinarea pozitivă, organizarea timpului în familie - activități și rutine  etc.

Formatorii locali: Arman-Rotaru Viorica, directorul IET din comuna Tuzara, Ușurelu Svetlana, manager IET din satul Pitușca, Spînu Tatiana managerul IET ”Lăstărel” din Călărași și specialistul DÎTS Prepeliță Ecaterina explică, demonstrează modul de a realiza cu succes educația parentală la distanță a familiilor cu copii de 0-7 ani. Participă cadre de conducere, metodiști, cadre didactice de sprijin, educatori, care ulterior vor ajuta părinții prin ședințe on-line, să participe activ la creșterea și educația copiilor, să simtă că ei nu sunt singuri, ii putem ajuta. După cum a menționat și secretarul de stat în domeniul educației, Natalia Grîu, la instruirea formatorilor, că programul de educație parentală la distanță răspunde necesității părinților/ îngrijitorilor de a-și ajuta copiii și în condiții de criză. „Copiii nu trebuie să simtă efectele pandemiei. Ei trebuie să fie motivați să învețe în continuare – să se joace, să citească, să construiască, să recite poezii, să alerge etc. , să nu fie blocați de refuzul sau incapacitatea părinților/familiei de a le acorda suportul necesar. Iată de ce este foarte importantă legătura emoțională cu familia și determinarea acesteia de a participa în activități de educație parentală 

Menționăm că instruirile se organizează online, în baza Reperelor metodologice privind organizarea educației parentale la distanță, în condiții de carantină, elaborate de  Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.