Profesorul poate fi comparat cu zorile zilei senine, cu ochii blânzi ai mamei, c-un părinte care ne poartă de grijă cât ne este alături, cum albinuța zboară din floare în floare, adunând nectarul cunoștințelor pentru fiecare copil .
Dascălul mai poate fi comparat cu un părinte harnic și neobosit livădar, care sădește în inimile noastre lăstarii de lumină; cu ABECEDARUL cu povețe; cu un plugar, care adâncește în sufletele noastre brazdele însămânțate cu boabele adevărului.
Profesorul e alături de cuvintele: MAMA, ȚARA,BAȘTINA.
Gore Anastasia
cl.VIII-a B,
G.Hîrjauca

Mi-aș dori să pot ceva în acest sens și să fiu eu o licărire de speranță pentru generațiile viitoare. Nu pot să văd acest destin în termenul limitat de ,,profesie”. Eu cred că a fi dascăl este un destin, este o cale pe care nu oricine o poate urma, doar cei cărora le este predestinată, reușesc să o parcurgă cu sufletul și mintea luminată. Cu siguranță mai este calea lungă până a-mi înțelege cu adevărat destinul, dar sunt sigură că acesta nu poate fi departe de tot ce înseamnă ,, a răspândi lumină”
Îmi place această meserie, pentru că iubesc oamenii, iubesc lumina din ochii sinceri și curioși ai copiilor îndrăgostiți de carte, de viață în general. Îmi place această profesie, pentru că oferă satisfacții pe care nu le întâlnești întotdeauna în spatele unui birou rece.
Stratu Gabriela 
clX L.T. Țibirica 
Dascălul e întruchiparea blândă a unui părinte pentru fiecare dintre noi. Nu am cunoscut o persoană mai minunată și mai înțeleaptă decât un profesor. 
Sufletul tău bogat și răbdător revarsă cascade de lumină și căldură sufletească. În fiecare toamnă învățătorul își deschide brațele mari și drăgăstoase bobocilor de clasa întâi spre minunata viață școlară. Cu atâta dragoste și îndemânare cizelează mintea micuților elevi.
Șapteboi Dorina
Cl.IX G.Pitușca

Dascălul este o lumânare care arde ,luminând pe alții. Puterea flăcării încet, încet se diminuează, iar căldura și aroma ei are o influență deosebită în gândirea celor din jur.
Această căldură este transmisă cu multă dragoste și dăruire de sine și are o acțiune pozitivă asupra gîndirii, care, peste ani, va da dovadă de roadă dulce și bogată. 
Lozovan Ana
Cl.IX G.Pitușca

Credeți că o țară condusă de profesori ar fi coruptă?Nu! Ar duce vreo bibliotecă lipsa izvoarelor de înțelepciune? Nu!....În țară e secetă de sinceritate și bunătate…Unicii, care ar putea chema ploaia frumuseții morale, sunt profesorii!
Profesori- perle ale înțelepciunii, divinității absolute, fără de care soarele și-ar pierde razele calde, florile ar fi cu spini otrăvitori, iarba ar fi ofilită, iar grâul n-ar mai răsări.
Școala este un colțișor de rai, profesorii-gardieni veșnici, iar noi, elevii-ucenici ai înțelepciunii! 
Gîrbea David
cl.VIII G.Bahmut

Pentru mine, profesorul, este o misiune specială, un depozit al sufletului și minții, aceasta este responsabilitatea, angajamentul, răbdarea, îmbogățiță de cunoștințe, pricepere și potențial creativ.
Profesorul este a opta minune a lumii.
Mocanu Olga
cl.VIII G.Hărjauca
În ciuda tuturor necazurilor și durerilor, profesorul zâmbește, râde și trăiește fericit, pentru că altfel nu poate fi.
Mă simt foarte bine la lecții. Aici sunt împlinită, când profesorul explică lucruri neânțelese, dar noi sorbim mustul vorbelor înțelepte. În mijlocul elevilor, profesorul este cel mai bogat: are cei mai mulți copii și este, poate , cel mai generos.
Generozitatea dascălului nu înseamnă o contribuție bănească, ea cuprinde mult mai mult: un îndemn, un sfat, o încurajare, un înțeles deosebit față de cei din jurul lui. E frumoasă generozitatea. Și știți de ce? Pentru că ea vine de la Dumnezeu.
Vasilciuc Mădălina
Cl.IX G.Temeleuți