Anual, la 20 martie, 75 de ţări ale Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei (OIF) celebrează Ziua Internaţională a Francofoniei prin diverse manifestări culturale ce reunesc 890 de milioane de oameni care au în comun valorile francofoniei şi limba franceză.

                  În Republica Moldova, Zilele Francofoniei se desfăşoară anual, începînd cu 1997, cînd republica noastră a devenit membră a Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei.

         Prin cultură şi stil de viaţă, Franţa a inspirat umanitatea. Franceza a devenit limba celor cultivaţi şi a diplomaţiei şi s-a impus, încă din secolul XVII, ca singura limbă de circulaţie a ideilor în Europa, după ce latina avusese această misiune timp de o mie de ani.

         Cuvîntul francofonie a fost folosit pentru prima dată în jurul anului 1880, de către geograful francez Onesime Reclus pentru a desemna ansamblul persoanelor şi ţărilor vorbitoare de franceză, intenţia sa era de a acredita ideea existenţei unei alte maniere de a concepe lumea, în funcţie de limba utilizată.

De atunci, cuvîntul este folosit cu minusculă pentru a desemna vorbitorii de franceză şi cu majusculă pentru a aminti de instituţiile care se ocupă cu relaţiile dintre ţările francofone.

         În raionul Călăraşi, în fiecare instituţie de învăţămînt acest eveniment este consemnat de profesorii de limbă franceză şi elevi. 4570 elevi din clasele II – XII din instituţiile raionului studiază limba franceză cu statut de prima limbă străină. Rezultatele acestor elevi au fost menţionate la concursul raional învingătorii căruia sînt:      

          premiul I – Șpac Mihaela, Sîli Nicolae, Surdu Victoria, Catană Elena

         premiul II – Arman Mădălina, Stăvilă Olesea, Mihalache Dan, Chicu Nicolae

         premiul III – Golban Iulian, Efros Nicoleta, Coțofan Daniel

         La data de 25 martie la activitatea raională – „Lectures francophones” vor participa 37 elevi, care vor împărtăşi colegilor lor din pasiunea de a lectura autori francezi. Raionul Călăraşi menţine, continuu, relaţiile de înfrăţire cu regiunea Beaujolais după 2003 cînd ele au luat al doilea suflu prin contribuţia domnişoarei Simone Cottin, preşedintele de atunci al Comitetului de Prietenie Villefranche – Beaujolais – Călăraşi şi a primarului de Villefranche Jean Jacques Pignard.

         Anual, în şcolile raionului, este găzduită misiunea de promovare a limbii franceze, cu participarea profesorilor francezi voluntari ai Asociaţiei „Franceza fără Frontiere”. Este o ocazie, în plus, pentru tinerii francofoni de la Călăraşi de a simţi sufletul limbii şi civilizaţiei franceze.